17/4/07

L'efecte d'Internet a les nostres vides?

No he pogut resistir-me a compartir amb vosaltres aquest vídeo:



Us veieu d'aquesta manera en acabar aquest màster? ;-)

16/4/07

Crear la pròpia televisió!

Se us ha quedat petit el blog? Penseu que el vídeo, el vostre propi vídeo, oferiria més possibilitats? Voleu oferir la vostra pròpia televisió al món, el vostre videoblog? Esteu de sort: per a ajudar-vos teniu Make Internet TV.

Aquest projecte dóna informació detalladíssima per a convertir-se en l'emissor de vídeo més expert: equipament, edició del material, drets i copyright de les obres rodades, publicació i promoció dels vídeos,... La veritat és que el nivell de profunditat i d'interès de la informació és molt alt.

El site és molt interessant també perquè té associat un wiki des del que es van afegint nous continguts d'ajuda per al realitzador internauta. A més, està previst que aviat el site ofereixi vídeos curts de gent que publica a la xarxa. L'únic problema que he trobat al site és que volia incorporar a aquest post el seu vídeo promocional i el seu embed no funciona bé (ehem! malament comencen!).

Dir-vos que el projecte va ser creat per la Participatory Culture Foundation, que promou eines i espais per a la creació popular i democràtica de vídeos.

Què, us animeu?

12/4/07

Un codi de conducta blogger?

El creador del terme Web 2.0 i editor, Tim O'Reilly ha proposat la creació d'un codi de conducta perquè la blogosfera s'autoreguli: el codi de conducta blogger. Aquesta iniciativa, a la que s'ha unit el creador de la Wikipedia, Jimmy Wales, ha aixecat una enorme polseguera, com tot allò que, a Internet, te a veure amb una certa "regulació" de les "llibertats" dels seus usuaris.

La veritat és que aquesta iniciativa va néixer de les amenaces (inclús de mort) i els comentaris de mal gust que rebia una amiga personal d'O'Reilly, Kathy Sierra, en el seu blog. A partir d'aquestes amenaces i bromes de mal gust, que Sierra va fer públiques, O'Reilly proposa set punts a seguir pels bloggers, de cara a controlar els seus espais.

La veritat és que els 7 punts inicials proposats per O'Reilly són força obvis:

  1. Fes-te responsable, no només de les teves paraules sinó dels comentaris del teu blog.

  2. Identifica el nivell de tolerància que tindràs amb els comentaris.

  3. Considera la possibilitat de no permetre els comentaris anònims.

  4. Ignora els trolls.

  5. Intenta la conciliació mitjançant missatges privats, parlant directament o mitjançant un intermediari.

  6. Si coneixes a qui està fent els comentaris abusius, fes-li saber.

  7. No diguis al teu blog coses que no diries en persona.


O'Reilly ha volgut fer d'aquest manifest un procés participatiu i ha creat un wiki per a que s'hi pugui participar. Això anirà canviant la proposta inicial.

A mi tot això del codi de conducta em recorda a una revisió de la netiquette, tan famosa en el seu dia, i realment no em sembla del tot malament. Crec que està lluny del intrusisme que podria fer pensar en una retallada de les llibertats per part d'estats o institucions. Per altra banda, la seva obvietat potser fa innecessari un manifest... serà que O'Reilly vol vendre un llibre al voltant d’això? ;-) Sigui com sigui, hi ha opinions per a tots els gustos!

4/4/07

El millor de la televisió, el millor d'Internet

Quina promesa, la de Joost. Els seus creadors —creadors també dels famosíssims KaZaA i Skype— asseguren que serà un sistema que barrejarà la màgia i el millor de la televisió amb el millor d'Internet, tot gratuït i d'alta qualitat. No m'extranya que, davant d'una promesa semblant, hi hagi la meitat dels internautes del món pregant per invitacions per a ser beta-testers del sistema. Segueixen, en aquest sentit, una estratègia similar a la de Gmail: només pots ser beta-tester prèvia invitació d'un altre usuari, i des de la companyia et conviden a que busquis les invitacions entre els usuaris de la blogosfera. Per cert, algú de vosaltres en té? ;-)

I és que ens venen Joost com una televisió que pot fins i tot arribar a l'alta definició i que incorpora totes les possibilitats d'interacció que ens ofereix la xarxa: xat amb altres espectadors, cerca de programes, video on demand, comunitat... Interacció de veritat, vaja, no la de la pàl·lida alternativa que ens ofereix la TDT! A més, en la fase beta tenen a la seva programació a National Geographic i la Warner Bros, entre d'altres.

El sistema funciona sobre una arquitectura peer-to-peer. Com alguns diuen, potser haurem de dir adéu a la televisió tal com l'entenem avui? La veritat és que no ho sé, el que sí sé és que seguiré de prop el que fan els de Joost.

Per anar obrint boca, vegeu el primer spot de Joost.

1/4/07

Arbre genealògic Web 2.0?

Segur que alguna vegada heu pensat en dibuixar el vostre arbre genealògic però no heu sabut com fer-ho. A mi, almenys, m'ha passat. Un amic em va recomanar Geni, un site totalment Web 2.0, que us recomano per a "jugar" a fer el vostre arbre. Té una interfície molt senzilla i permet la col·laboració per a construir l'arbre d'aquells familiars que vosaltres convideu. Mentre es va construint, es pot veure l'arbre com a tal o en llista, veient les interaccions entre els diferents perfils que aneu entrant.

Com a bon site Web 2.0, el sistema compta també amb un blog informatiu i està previst que es llancin eines per a fusionar arbres. Per exemple, si el meu cosí i jo hem començat el nostre arbre per separat, hi haurà una part dels dos que serà la mateixa i que Geni permetrà fusionar.

També permet introduir el mail de cada persona que forma el nostre arbre genealògic i avisar-lo, si vol, de que pot fer créixer l'arbre. Així, de forma col·laborativa, l'arbre genealògic pot anar creixent. I si creix prou, pot entrar al ranking dels 100 arbres amb més membres de la xarxa Geni. Algú s'hi anima?