12/4/07

Un codi de conducta blogger?

El creador del terme Web 2.0 i editor, Tim O'Reilly ha proposat la creació d'un codi de conducta perquè la blogosfera s'autoreguli: el codi de conducta blogger. Aquesta iniciativa, a la que s'ha unit el creador de la Wikipedia, Jimmy Wales, ha aixecat una enorme polseguera, com tot allò que, a Internet, te a veure amb una certa "regulació" de les "llibertats" dels seus usuaris.

La veritat és que aquesta iniciativa va néixer de les amenaces (inclús de mort) i els comentaris de mal gust que rebia una amiga personal d'O'Reilly, Kathy Sierra, en el seu blog. A partir d'aquestes amenaces i bromes de mal gust, que Sierra va fer públiques, O'Reilly proposa set punts a seguir pels bloggers, de cara a controlar els seus espais.

La veritat és que els 7 punts inicials proposats per O'Reilly són força obvis:

  1. Fes-te responsable, no només de les teves paraules sinó dels comentaris del teu blog.

  2. Identifica el nivell de tolerància que tindràs amb els comentaris.

  3. Considera la possibilitat de no permetre els comentaris anònims.

  4. Ignora els trolls.

  5. Intenta la conciliació mitjançant missatges privats, parlant directament o mitjançant un intermediari.

  6. Si coneixes a qui està fent els comentaris abusius, fes-li saber.

  7. No diguis al teu blog coses que no diries en persona.


O'Reilly ha volgut fer d'aquest manifest un procés participatiu i ha creat un wiki per a que s'hi pugui participar. Això anirà canviant la proposta inicial.

A mi tot això del codi de conducta em recorda a una revisió de la netiquette, tan famosa en el seu dia, i realment no em sembla del tot malament. Crec que està lluny del intrusisme que podria fer pensar en una retallada de les llibertats per part d'estats o institucions. Per altra banda, la seva obvietat potser fa innecessari un manifest... serà que O'Reilly vol vendre un llibre al voltant d’això? ;-) Sigui com sigui, hi ha opinions per a tots els gustos!

5 comentaris:

lida ha dit...

ondia!!
havia llegit que la Sr Sierra havia suspés una ponència per temor a partir d'unes amenaces, però no sabia el que havia succeit..
doncs no em sembla malament que hi hagi una mica de codi de conducta, de fet les 7 inicials que es proposen, les trobo de molt sentit comú.
una pregunta:
que són els trolls?
fins ara!!

A ha dit...

Jo crec que algunes no són molt viables, pe. et pots fer responsable dels comentaris que et fan? (entenc que nomes per la forma, però no pel contingut... no?)

Sobre aquest tema un alumne d'un colegi valencià, va tenir problemes pels comentaris que els seus companys feien sobre el director de la seva escola en el seu blog (ja m'ho puc imaginar com serien els comentaris...) Crec que al final els Jutges li van donar la rao... Miraré de trobar la notícia!

Salut


Angeles Perez Priego
aperezpr@uoc.edu
http://elblogdangelesnou.blogspot.com

mlopezcar ha dit...

A mi em sembla correcte tenir unes normes, evidenment no es poden imposar a ningú però si que estari bé tenir un codi ètic o una declaració de principis públic, tipus les normes d'urbanitat o d'educació, el dir gràcies, bon dia, etc. Com sempre hi haurà gent més cívica que les seguira i haurà gent incivica que passarà de tot i els demes els haurem de suportar.

mnovoam ha dit...

Lídia, trolls són aquells que volen enfonsar-te el blog / fòrum fent comentaris grollers i enfandant el personal.

Pel que fa a aquesta proposta de normes, penso com vosaltres, una miqueta, està bé!

Àngels

lida ha dit...

gràcies, no havia pogut revisat fins avui..
suposo que per això cal moderar els comentaris rebuts, fer que tothom es registri o que entri un codi de lletres...(per evitar spam)